Visszalépés / Program
MATL PÉTER SZOBRÁSZMŰVÉSZ (Kárpátalja) KIÁLLÍTÁSA
Időpont: 2018.06.27 - 2018.08.24
Helyszín: Belvárosi Közösségi Ház

Június 27.–augusztus 24. 
MATL PÉTER SZOBRÁSZMŰVÉSZ (Kárpátalja) KIÁLLÍTÁSA 
Megnyitó: június 20-án, 17 órakor
A kiállítást megnyitja: Galánfi András Kossuth-díjas népművész, fafaragó, 
a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja
Helyszín: Belvárosi Galéria

Szent László napján, június 27-én nyílik a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Galériájában Kárpátalja egyik legjelentősebb kortárs alkotója, Matl Péter szobrászművész kiállítása. A Magyarország Ungvári Főkonzulátusának hathatós támogatásával megrendezett tárlat szerves folytatása a határon túli kortárs magyar képző-, ipar- és fotóművészet jeles képviselőit, alkotócsoportjait bemutató kiállítás-sorozatnak.
Matl Péter 1960-ban született munkácsi pedagógus családban, az Erdélyi Béla Képzőművészeti Szakközépiskolában kerámiaszakon végzett, 1980 után gimnáziumi tanárként helyezkedett el, valamint a Kárpátaljai Megyei Képzőművészeti Vállalat alkalmazásába került. Ekkor főként festészettel, rajzolással és kerámiázással foglalkozott, a katonaságnál eltöltött évei alatt azonban szobrászi tevékenységét bontakoztatta ki. Kárpátalján 2014-ben megalapította a Pro Arte-Munkács művészeti civil szervezetet, amely a helyi magyarság megmaradásáért dolgozik, kiállításokat és szobrásztáborokat szervez.
Matl Péter szobrászművész az utóbbi 20 évben többnyire köztéri alkotásokat készített, munkái megtalálhatók Magyarország több városában, valamint Ukrajnában, Ausztriában, Csehországban, Svédországban, Franciaországban, Japánban, Németországban, Brazíliában, Szlovákiában és az Amerikai Egyesült Államokban. A művész alkotásait főként fából, kőből, bronzból készíti, fő művei a Vereckei-hágónál álló, a magyar honfoglalás millecentenáriumára készült emlékműve, valamint az ópusztaszeri Nemzeti Összetartozás Emlékmű. A vereckei emlékmű az elmúlt évek során a kárpátaljai magyarság egyik jelképévé vált.
Legkedvesebb témája a család, valamint azoknak az ősi ornamentikáknak a megformálása, amelyek szorosan kötődnek a magyarság kultúrájához. Ezeket a motívumokat tudatosan építi be alkotásaiba. Az elmúlt húsz év alatt rátalált arra a formai nyelvre, amelyen keresztül közvetíteni tudja saját művészi arculatát, a magyar örökséget, gyökereit és kultúráját.
A DMK Belvárosi Galériájában kiállított festményei, szobrai szűk keresztmetszetet adnak munkásságáról.
A tárlat 2018. augusztus 24-ig tekinthető meg, hétköznapokon 10-18 óráig. Az épület zárva tartása miatt augusztus 3-9-ig a tárlat nem látogatható.

 

 

Kapcsolódó letölthető dokumentumok
Kiemelt partnerek
Minősített Közművelődési Intézmény
Cím: 4024 Debrecen, Piac u. 22.
E-mail: dmk@debrecenimuvkozpont.hu
Telefon: 06 (52) 413-939
Pf. 419

Felnőttképzési ny.sz: 00633-2008
Akkreditációs lajstromszáma: AL-2460

Kiemelt ajánlatunk
Hírlevél | Eseménynaptár
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Aktuális programok
2019. Február
Ke
Sze
Csü
Szo
Va
KEDVELD FACEBOOK OLDALUNKAT
Kiemelt partnerünk
Poptörténeti emlékpont