Visszalépés / Program
ÚJRAÍRT NÉPMŰVÉSZET
Időpont: 2018.01.23 - 2018.03.09
Helyszín: Belvárosi Közösségi Ház

Január 23.–március 9. 
ÚJRAÍRT NÉPMŰVÉSZET - kiállítás Makoldi Sándor festőművész és szellemi körének 
kortárs népművészeti alkotásaiból 
Megnyitó: január 23-án, 17 órakor 
A kiállítás megnyitóján elhangzik: „Bölcsőtől a sírig” - Galánfi András Sinka István születésének 120. évfordulójára összeállított műsora
Helyszín: Belvárosi Galéria

Makoldi Sándor festőművész, tanár, és néprajzkutató rendkívüli hatású és jelentőségű személyisége volt Debrecen és a keleti régió kulturális életének. 2017-ben történt váratlan eltávozása közülünk hatalmas vesztesége nemcsak a városnak, hanem a magyarságnak is. Életének mindhárom területén maradandót alkotott: önálló iskolát teremtett festészetével csakúgy, mint pedagógiai és néprajzkutatói munkásságával. A szerves magyar műveltség egységét kereste és találta meg abban a vizuális nyelvben, amely a magyar népi műveltség és a még teljességben látó gyermek képi ábrázolásának sajátja. Erre az egységes képnyelvre építette anyanyelvi szintű vizuális pedagógiáját, amely tanítók, rajztanárok, néprajzkutatók, valamint képzőművészek és népművészek egész sorát indította el saját műveltségünk felfedezése irányába.
Jelen kiállításunkkal tisztelegni kívánunk személyisége, példátlan nagyságrendű szellemi teljesítménye és alkotóművészete előtt. A kiállításon szereplő alkotások kortárs népművészeti remekek: egy részük Makoldi Sándor által át- és újraírt lelkes népművészeti tárgyak, más részük olyan mesterek, képzőművészek és népművészek darabjai, akik Makoldi Sándor hatására fordultak a magyar népművészet felé és önálló, vagy éppen a Mester által tervezett munkákkal jelentkeztek a különleges tárlatra.  

A kiállítás megtekinthető: 2018. március 9-ig, hétköznapokon 10-18 óráig.

 

Kiemelt partnerek
Minősített Közművelődési Intézmény
Cím: 4024 Debrecen, Piac u. 22.
E-mail: dmk@debrecenimuvkozpont.hu
Telefon: 06 (52) 413-939
Pf. 419

Felnőttképzési ny.sz: 00633-2008
Akkreditációs lajstromszáma: AL-2460

Kiemelt ajánlatunk
Hírlevél | Eseménynaptár
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Aktuális programok
KEDVELD FACEBOOK OLDALUNKAT
Kiemelt partnerünk
Poptörténeti emlékpont