Visszalépés / Program
ARJA JÄPPINEN finn babakészítő kiállítása
Időpont: 2017.10.02 - 2017.10.27
Helyszín: Belvárosi Közösségi Ház

Október 2–27.
ARJA JÄPPINEN
képzőművész (Jyväskylä, Finnország) babakiállítása
Megnyitó: október 2-án, 17 órakor
Köszöntőt mond: Mátrai-Nagy Andrea, a Debreceni Művelődési Központ szakmai osztályvezetője
A kiállítást megnyitja: Éles Bulcsú művésztanár
Közreműködik: Szegedi Szilvia – vers, ének
Szervezők: Debreceni Magyar-Finn Baráti Kör és a Debreceni Művelődési Központ
Helyszín: DMK Belvárosi Közösségi Ház/Klubterem

A kiállítás megtekinthető 2017. október 27-ig, hétköznapokon 10-18 óráig.

A Debrecen finn testvérvárosában, Jyväskyläben élő Arja Jäppinen munkáiból egy babaművészetet bemutató kiállítás látható a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Közösségi Házában. A Klubteremben Finnország és Jyväskylä kultúrájához és történelméhez kapcsolódó alkotások tekinthető meg.

Idén száz éves a finn államiság, ennek jegyében programsorozat szerveződik ország- és városszerte, melynek debreceni megvalósításában aktívan rész vesz a Debreceni Magyar-Finn Baráti Kör is. Egyik kiemelt jubileumi rendezvényük a Debrecen testvérvárosában, Jyväskyläben élő finn babakészítő művésznő, Arja Jäppinen bemutatkozó kiállítása. A tárlat egy hazájában és nemzetközileg is jól ismert, de a cívisváros közönsége számára eleddig ismeretlen alkotó műveiből nyújt válogatást, ezzel is emlékezve a finn államiság 100 éves évfordulójára.

A Debrecen finn testvérvárosában, Jyväskyläben élő Arja Jäppinen munkáiból egy babaművészetet bemutató kiállítást állított össze a Debreceni Művelődési központ részére. A teremben Finnország és Jyväskylä kultúrájához és történelméhez kapcsolódó alkotások láthatók.

A kiállított babák egy része a Finn Babaművészek Szövetségének (www.nukketaiteilijat.org) nagyméretű diorámáiból került most ide.

A népi hagyományokat eleveníti fel például a Köpölyöző asszony és a gazda című alkotás. A köpölyözést száz évvel ezelőtt majdnem minden betegség gyógyítására használták.  Bemutatjuk azt is, hogy milyenek voltak az Önkéntes tűzoltók a 20. század elején. A Férfikórus a mai kultúrát és a finnek által nagyon kedvelt kóruséneklést idézi fel. A Csoportképen című alkotás Finnország történelmének jelentős alakjait, többek között Sauli Niinistö köztársasági elnököt mutatja be a portrébabákkal. A kiállításon mintegy ötven baba látható.

A babakészítéshez több különféle szakma elsajátítására van szükség. A babaművész szobrászként formázza meg agyagból a baba fejét és testrészeit. Öntőformakészítő és öntőmunkás, amikor az öntvényeket állítja elő. Festőként munkál meg minden részt. Fodrászként parókát készít. Varrónőként megtervezi és elkészíti az öltözeteket, cipészként pedig a lábbeliket és táskákat.

Arja Jäppinen realista formavilágát gyakran átszövi a humor. A művésznő jellegzetes markáns stílusa mindig felismerhető, dolgozzék bár bronzzal, fával, papírral, gipsszel, agyaggal vagy gyapjúval.

Arja Jäppinentől sok finn múzeum rendelt és állított ki ember nagyságú figurákat és maketteket.

www.arjajappinen.com 

 

 

Kapcsolódó letölthető dokumentumok
Kiemelt partnerek
Minősített Közművelődési Intézmény
Cím: 4024 Debrecen, Piac u. 22.
E-mail: dmk@debrecenimuvkozpont.hu
Telefon: 06 (52) 413-939
Pf. 419

Felnőttképzési ny.sz: 00633-2008
Akkreditációs lajstromszáma: AL-2460

Kiemelt ajánlatunk
Hírlevél | Eseménynaptár
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Aktuális programok
2018. Szeptember
Ke
Sze
Csü
Szo
Va
KEDVELD FACEBOOK OLDALUNKAT
Kiemelt partnerünk
Poptörténeti emlékpont