Visszalépés / Program
KITEKINTETT SZŰZ MÁRIA NAPKELETRE - Petrás Mária keramikus kiállítása
Időpont: 2017.03.10 - 2017.04.20
Helyszín: Józsai Közösségi Ház

Március 10.–április 20.
KITEKINTETT SZŰZ MÁRIA NAPKELETRE - Petrás Mária Prima Primissima- és Magyar Örökség-díjas népdalénekes, keramikus, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja
kiállítása
Megnyitó: március 10-én, 17 órakor
Megnyitja: Harangozó Imre csángókutató
Vetítéssel egybekötött előadás Csángóföldről – Harangozó Imre előadása

A művésznő a moldvai csángók földjéről származik. Alapfokú iskoláit is itt végezte, majd szakmunkásképzőben folytatta tanulmányait Hétfaluban.
1990-ben járt először Magyarországon egy csángó küldöttséggel. Rajzaira, festményeire hamar felfigyeltek, biztatták, hogy foglalkozzon képzőművészettel. 1991-ben beiratkozott a Magyar Iparművészeti Főiskolára, ahol 1995-ben diplomázott. Első kerámia kiállítása 1997-ben volt, azóta több, mint 90 helyen mutatták be műveit itthon és külföldön egyaránt. Figurális kerámiái, biblikus témájú domborművei egyedi stílusban készülnek, népművészeti motívumokkal átszőtt alkotásai meghittséget, líraiságot sugároznak.
Munkásságát 2013-ban Prima Primissima-, 2016-ban  Magyar Örökség-díjjal jutalmazták.
Az alkotás mellett aktívan tevékenykedik csángó ügyeket szolgáló szervezetekben. Rendszeresen részt vesz kulturális rendezvényeken, ahol szülőföldje népdalait énekli. Megismerteti  az anyaországgal a térben tőlünk távol levő, de szívünkhöz nagyon közel álló moldvai csángó vidék egyedi nyelvezetét és dallamvilágát. Hangját ma már Budapesttől New Yorkig nagyon sok helyen ismerik, számos rádiós és tévés felvételt is készített.
Petrás Mária kiállításának megnyitóján egy másik jeles személyiséget is köszönthetünk. Józsa vendége lesz Harangozó Imre néprajzkutató, aki rendszeresen jár a határon túli területek még meglévő kincsei nyomában, rögzíti a népemlékezetben őrzött dalokat, meséket, népi imádságokat, hogy megmaradjanak az utókor számára.
Petrás Mária művei és Harangozó Imre előadása március 10-én egy kicsit közelebb hozza hozzánk a távoli csángó vidéket. Az ott élő emberek szerény, tiszta lelkülete itt időzik nálunk egy hónapon át, hogy megcsodálhassuk az egyszerűségben élő nagyságot, a kerámiákba álmodott szentséget, a hétköznapokon túlmutató mindenséget.

A kiállítás április 20-ig tekinthető meg az intézmény nyitvatartási idejében.

 

Kapcsolódó letölthető dokumentumok
Kiemelt partnerek
Minősített Közművelődési Intézmény
Cím: 4024 Debrecen, Piac u. 22.
E-mail: dmk@debrecenimuvkozpont.hu
Telefon: 06 (52) 413-939
Pf. 419

Felnőttképzési ny.sz: 00633-2008
Akkreditációs lajstromszáma: AL-2460

Kiemelt ajánlatunk
Hírlevél | Eseménynaptár
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Aktuális programok
2018. Április
Ke
Sze
Csü
Szo
Va
KEDVELD FACEBOOK OLDALUNKAT
DEBRECENI KULTURÁLIS PROGRAMOK
Kiemelt partnerünk
Poptörténeti emlékpont