Visszalépés / Közösségek
Sol Oriens Kórus

Helyszín: Újkerti Közösségi Ház/ 204-es kamaraterem
Időpont: kedd, csütörtök 17.30-20.00
Vezető neve: Deményi Sarolta

A kórus 1990-ben alakult zeneszerető, zeneileg képzett fiatal értelmiségiekből és egyetemi hallgatókból, céljuk a magas szintű muzsikálás sokféle stílusban. Énekelnek templomi kórusmuzsikát az elmúlt évszázadokból éppúgy, mint kortárs darabokat, spirituálékat sőt könnyűzenei feldolgozásokat is. Külföldi utazásaik során a magyar kultúrát is megismertetik más országok lakóival. Jártak már Angliában, Dél-Afrikában, Ausztriában, Egyiptomban, a Hawaii szigeteken, Erdélyben, Spanyolországban, Máltán. A Bartók Béla nemzetközi kórusversenyen kétszer kaptak második díjat, Spanyolországban pedig harminc kórus közül lettek az első helyezettek. A kórus sok olyan tevékenységet végez magas színvonalon, mely ritkaságszámba megy amatőr együtteseknél. Négy hanglemez felvételük van, melyből egyet, melyen 17-18. századi Magyarországon élt egyházi kismesterek művei hallhatók, ki is adott. Kiadatlan hanganyagaik között szerepel Bach kantáta és számos spirituálé.
A Sol Oriens majdnem minden évben megrendezi önálló hangversenyét - minden alkalommal új műsorral lépnek fel -, Adventkor a Kistemplomban, tavasszal pedig a Debreceni Tavaszi Fesztivál keretében a Debreceni Egyetemi Aulájában. 
1990 óta közel 250 hazai koncertjük volt, s ezek többségén önállóan léptek fel. Rendszeresen meghívást kapnak rádiófelvételekre a Bartók Rádió 6. Stúdiójába.

Fontosabb fellépéseik:

1992-ben egy angol kórus vendégeként három koncertet adtak Angliában.
1993-ban meghívást kaptak a Dél-Afrikai Köztársaságba, ahol a 8000 résztvevőt számláló Eistedfodd fesztiválon léptek fel.    
1996-ban Debrecenben részt vettek a nemzetközi hírnévnek örvendő 17. Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyen, és a vegyeskórusok kategóriájában elnyerték a második díjat.
1996-ban - a Kairói Opera meghívására - Kairóban és Alexandriában koncerteztek.
1997-ben az ausztriai Spittalban rendezett Chor Wettbewerb versenyen a folk kategóriában harmadik díjat nyertek, a klasszikus kategóriában negyedik helyezést értek el. 
1999-ben - repertoárjukat új irányban bővítve - részt vettek a 45th International contest of Habaneras and Polyphony fesztiválon a spanyolországi Torreviejában. A Polyphony kategóriában első helyezést értek el.
Akárcsak korábban, 1998-ban ismét második helyezést szereztek a Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyen.
2000-ben meghívás alapján részt vettek a The Third Annual Hawai'i International Choral Festival előadásain, szemináriumain, mesterkurzusain és felléptek Herman Suter Le Laudi di San Francesco d'Assisi c. oratóriumának közös előadásán. Ez volt egyébként a ritkán játszott mestermű első professzionális előadása az USA-ban. Ugyanezt a darabot saját szervezésben, debreceni zenekar kíséretében előadták a Debreceni Egyetemen is. Emellett két másik koncertet is adtak Hawaii-on.
2002. őszén Máltán a nemzetközi kórusversenyen harmadik helyezést értek el.
2003. tavaszán a Budapesti Nemzetközi Kórusverseny kamarakórus kategóriájában negyedik helyezést értek el.

Kiemelt partnerek
Minősített Közművelődési Intézmény
Cím: 4024 Debrecen, Piac u. 22.
E-mail: dmk@debrecenimuvkozpont.hu
Telefon: 06 (52) 413-939
Pf. 419

Felnőttképzési ny.sz: 00633-2008
Akkreditációs lajstromszáma: AL-2460

Kiemelt ajánlatunk
Hírlevél | Eseménynaptár
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Aktuális programok
2019. Február
Ke
Sze
Csü
Szo
Va
KEDVELD FACEBOOK OLDALUNKAT
Kiemelt partnerünk
Poptörténeti emlékpont