Visszalépés / Hírek
A BÉRES ANDRÁS-EMLÉKÉV RENDEZVÉNYEI

Születésének 90., halálának 25. évfordulójának évében egész éves programsorozattal emlékeznek Dr. Béres András (Rozsály 1928 – Debrecen 1993) néprajzkutató, a Déri Múzeum egykori igazgatója, a Debreceni Népi Együttes egyik alapítója, később egy személyben művészeti vezetője, néptánc-koreográfus, a korabeli Debreceni Városi Tanács képviselő testületének tagja, a Debreceni Virágkarnevál megálmodójának emléke előtt tisztelői, és követői. A Béres András-emlékév rendezvényeit 2018. március 23-án sajtótájékoztató keretében ismertette Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere; Karácsony Antal, Mikepércs alpolgármestere; Kicska József, a rozsályi Maróthy János Általános Iskola igazgatója, a rozsályi Béres András Kör alapítója; Törökné Csécs Lenke, a Főnix Gyermek és Ifjúsági Néptáncegyüttes művészeti vezetője; Jantyik Zsolt, a Debreceni Művelődési Központ igazgatója a DMK Csapókerti Közösségi Házában (Süveg u. 3.).

Az 1950-ben alapított Debreceni Népi Együttes mai napig folyamatosan működik. A város és a megye néptánccsoportjai több koreográfiáját műsoron tartják. A legendás Mikepércsi csárdás mára Mikepércs újkori jelképévé vált, a település művészeti iskolája hosszú ideig Béres András nevét viselte. Neve ma már ifjúsági szólótáncversenyt fémjelez. A Debreceni Virágkarnevál pedig évtizedek óta töretlenül Debrecen város jelképe. Néprajzi gyűjtései jelenleg is hozzáférhetőek, kutathatóak, ennek köszönhetően születnek új koreográfiák,
tudományos cikkek, dolgozatok, válogatott írásai, mesegyűjtései pedig – szülőfaluja, Rozsály jóvoltából – ismét napvilágot láttak. Dr. Béres András munkásságát 2017-ben nyilvánította helyi értéknek a Debreceni Értéktár Bizottság.
Az emlékév programsorozata március 3-án kezdődött a IV. Mikepércsi Béres András Szólótáncversennyel, amelyen hét település több mint 40 ifjú táncosa lépett színpadra, március 24-25-én pedig a Debreceni Művelődési Központ Csapókerti Közösségi Háza ad otthont a III. Országos Karikázó Fesztiválnak a debreceni FŐNIX Néptáncegyüttes rendezésében.
Az emlékév alkalmából a Debreceni Művelődési Központ Tímárház-Kézművesek Háza vetélkedősorozatot és fotópályázatot hirdetett. A vetélkedő résztvevői és a pályázók saját maguk fedezhetik fel a világörökség részévé nyilvánított és Béres András néprajzkutató egyik legfontosabb kutatási területeként számon tartott Hortobágy egyedülálló szépségét és kincseit.

A 3-4. osztályos tanulók részére „Hortobágyi Pusztá-Zoo” címmel, a felső tagozatosok részére „Hajdúsági betyárkergető” címmel ismeretterjesztő, játékos vetélkedőket tartunk. A programok során a tanulók játszva tanulhatnak, új ismereteket szerezhetnek, és közelebbről megismerhetik a Hortobágy és melléke paraszti kultúráját, természeti kincseit, állatvilágát. A rendezvényeken előzetes bejelentkezés alapján lehet részt venni, ahol minden gyermek jutalomban részesül. A vetélkedők ingyenesek.

A „Szelfizz a Hortobágyon!” fotópályázaton a 11-18 éves korú fiatalok, a „Pásztorok földjén” című fotópályázaton felnőtt korúak vehetnek részt.  A jelentkezők bármilyen technikával készült képpel nevezhetnek, amelyek a Hortobágyon készültek. A zsűrizést a Debreceni Fotóklub elnöke, Máthé András, valamint a Fotóklub tagjai, Süli István és Veres Hajnalka látják el. A díjazottak oklevélben és tárgyjutalomban részesülnek, valamint családi belépőt nyerhetnek a Hortobágyi Madárparkba, illetve különdíjat ajánl fel a Debreceni Fotóklub. A zsűri és a szervezők által legjobbnak ítélt fotókból kiállítás nyílik a DMK Tímárház – Kézművesek Házában. Közönségszavazás is lesz a Tímárház facebook oldalán, ahol a legkedveltebb fotó különdíjban részesül. Beküldési határidő: 2018. április 27., péntek.

„Hortobágy a Tímárházban”
Időpont: 2018. május 12., szombat
A két fotópályázatra beküldött legjobb fotókból kiállítást szervezünk, de lesz díjátadó, valamint a Hortobágy környéki hagyományokhoz kötődő műsor (néptánc, népzene, csikósbemutató, kézműves foglalkozás). A rendezvényen a Béres András születésének 90. évfordulója alkalmából május 11–12-én megrendezendő „Kisbojtár Fesztiválra” is szeretnénk felhívni a figyelmet.

Hagyományőrző kézműves táborok a Tímárházban:

Táborunk célja, hogy megismertessük a gyerekekkel a Hajdúság természeti kincseit és kézműves hagyományait. Szakmai programunk sokszínű, változatos, játékos formában teszi élményszerűbbé az ismeretek átadását. Kézműves foglalkozásaink mellett (amelyeken megismerkednek a gyerekek a nemezeléssel, agyagozással, bőrözéssel, fonal- és origami játékokkal) vendégünk lesz a Hortobágyi Madárkórház néhány lakója, gyönyörű sólymok érkeznek a Tímárházba, majd ellátogatunk a Hortobágyi Vadasparkba, ahol a Nemzeti Park járművével, szakvezetés mellett megtekintjük a ma is élő vadállatokat, találkozunk farkassal, sakállal, vadlóval, pelikánnal és
keselyűvel. A tábor egyes napjain hagyományőrző vetélkedőket szervezünk, ügyességi fajátékokat próbálunk ki, mozifilmeket vetítünk, táncházat tartunk, rengeteget játszunk. A valaha volt pásztorélet ínycsiklandó ízeit, többek között a slambucot is megkóstolják mindazok, akik velünk szeretnének tölteni egy- egy vidám nyári hetet.

A tervek szerint áprilisban három helyszínen - Debrecen, Rozsály, Mikepércs – egy időpontban tartanak mesemondó versenyt a néprajzkutató gyűjtéseinek bemutatásával, május 16-án, Béres András születésnapján koszorúzással egybekötött megemlékezés lesz a debreceni Köztemetőben. Júniusban néprajzi konferenciát rendez a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Néprajzi Tanszéke, augusztusban pedig a Karneváli Hét nyitányaként, a Főnix Rendezvényszervező szervezésében a Kossuth téren több
száz táncos járja majd a Mikepércsi csárdást, remélhetőleg felülmúlva a 2009-ben Mikepércsen elért Guinness-rekordot.
A rendezvény szeptemberben koreográfus-versennyel folytatódik, amelyen Béres András néprajzi gyűjtései alapján, illetve ihletésére készült műveket, szabadtáncokat mutatnak be az alkotók és a művészeti csoportok, november 14-én, halálának 25. évfordulóján szülőfalujában, Rozsályban tartanak megemlékezést a település híres szülöttének emléktáblájánál.
Az egész éves rendezvénysorozat decemberben a Csokonai Színházban rendezett gálaműsorral zárul, amelyen ismét színpadra kerülnek a koreográfus legendás alkotásai, de bemutatkoznak a szóló- és koreográfus-, valamint a mesemondó versenyek győztesei is.
Az emlékév rendezvényeit a város megbízásából a Debreceni Művelődési Központ
koordinálja a FŐNIX Néptáncegyüttes közreműködésével.

 

Kiemelt partnerek
Minősített Közművelődési Intézmény
Cím: 4024 Debrecen, Piac u. 22.
E-mail: dmk@debrecenimuvkozpont.hu
Telefon: 06 (52) 413-939
Pf. 419

Felnőttképzési ny.sz: 00633-2008
Akkreditációs lajstromszáma: AL-2460

Kiemelt ajánlatunk
Hírlevél | Eseménynaptár
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Aktuális programok
KEDVELD FACEBOOK OLDALUNKAT
Kiemelt partnerünk
Poptörténeti emlékpont