Visszalépés / Hírek
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ A DEBRECENI REGÖSÖK MUNKÁSSÁGÁRÓL

A Debreceni Regösök negyedszázados tevékenységének elismeréseként a Debreceni Értéktár Bizottság 2017-ben felvette a helyi értékek közé a debreceni regösök hagyományátörökítő munkásságát, valamint a regölés hagyományát, az év végén pedig a Hajdú-Bihar Megyei Értéktár Bizottság emelte be a megyei értékek sorába a debreceni regöshagyomány-éltetést. „Hajtsuk a régi törvényt!” címmel a debreceni regölés 25 évét bemutató kiadvány is megjelent hangzó melléklettel együtt. Ebből az alkalomból Dr. Mazsu János, a Debreceni Értéktár Bizottság elnöke; Jantyik Zsolt, a Hajdú-Bihar Megyei Értéktár Bizottság elnöke; Gyöngy Péter, a Motolla Egyesület – Debrecen elnöke; Buka László, a Debreceni Regös csapat alapítója és Bárdosi Ildikó népdalénekes, a Népművészet Ifjú Mestere tartott sajtótájékoztatót a DMK Belvárosi Galériájában.  
A napokban jelent meg Bárdosi Ildikó kiadásában, a Motolla Egyesület – Debrecen tagsága és Rózsa Péter biogazda támogatásával a „Hajtsuk a régi törvényt!” címmel a debreceni regölés 25 évét bemutató kiadvány, mely tartalmazza a Debreceni Regösök által énekelt ősi regös dallamokat, a regöléshez kapcsolódó köszöntőket és a mitikus szarvas alakját megidéző verseket is. Az értelmező könyvecskében néhány alapvető tanulmány mellett megtalálhatók a debreceni regölés dokumentumai, valamint a CD-n hallható szövegek.
Mérföldkő a regösök működésének 25. éve, hiszen a korábbi években megkezdett munkájuk gyümölcse mostanra érett be.  

A könyv megjelenése kiemelkedő esemény nemcsak a „regös csapat” és a Motolla Egyesület – Debrecen életében, hanem fontos az Értéktárak működése szempontjából is, hiszen egy közösségi jó gyakorlat élő példája: egy közel húsz éve működő közösség lényegében saját erőből – egyesületi és egyéni támogatások, valamint sokak önkéntes munkája révén – hozott létre egy ilyen számottevő értéket!

A Belvárosi Galéria, mint a sajtótájékoztató helyszínének megválasztása sem volt véletlen: itt látható az Újraírt népművészet c. kiállítás, mely a tavaly elhunyt Makoldi Sándor nagyhatású munkássága előtt tiszteleg. A regösök a könyvet az ő emlékének ajánlják.

 

Kiemelt partnerek
Minősített Közművelődési Intézmény
Cím: 4024 Debrecen, Piac u. 22.
E-mail: dmk@debrecenimuvkozpont.hu
Telefon: 06 (52) 413-939
Pf. 419

Felnőttképzési ny.sz: 00633-2008
Akkreditációs lajstromszáma: AL-2460

Kiemelt ajánlatunk
Hírlevél | Eseménynaptár
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Aktuális programok
2018. Február
Ke
Sze
Csü
Szo
Va
KEDVELD FACEBOOK OLDALUNKAT
Kiemelt partnerünk
Poptörténeti emlékpont