Visszalépés / Hírek
CSOKONAI-DÍJAT KAPOTT A CSAPÓKERTI PÁVAKÖR VEZETŐJE

Október 23-a, az 1956-os forradalom és szabadságharc kezdetének 61., valamint a Magyar Köztársaság kikiáltásának 28. évfordulója tiszteletére Debrecen önkormányzata ünnepséget rendezett hétfőn a Kölcsey Központban.
A hagyományok szerint a város ebből az alkalomból azokat a polgárait köszönti, akik kimagasló értékeket hoztak létre a tudomány, a művészet, a környezetvédelem és idegenforgalom, az egészségügy, a szociális tevékenység, a sport vagy az építészet területén.
A Debrecen Város Csokonai-díja elismerést a képviselőtestület a kulturális élet, az irodalom, a művészetek terén kimagasló alkotó tevékenységért; a társadalomtudományok, a közművelődés területén éveken keresztül maradandó értékeket teremtő kiemelkedő munkáért; valamint átfogó életmű elismeréseként adományozza. Idén Csokonai-díjat kapott Bagossy Sándor fazekasmester, Papp József helytörténész és Szilágyi Lászlóné, a Csapókerti Pávakör vezetője.
Szilágyi Lászlóné 1977 óta vezeti az Arany Páva-díjas Csapókerti Pávakört. A csoport 1969-es megalakulása óta megszakítás nélkül működik. A tanítónő, ének-zene szakos általános iskolai tanár szívvel-lélekkel együtt él és dolgozik a csoport tagjaival. Tisztelettel, őszinte szeretettel fordul feléjük.

Évente 16-18 fellépésen vesznek részt Debrecenben és az ország számos pontján, mely eseményekre lelkiismeretesen, becsülettel készíti fel a kör tagjait. Nem csak a debreceni, népzene és éneklés iránt elkötelezett nyugdíjasoknak viseli szívén a sorsát, hanem a megyei népzenei és nyugdíjas éneklő csoportok találkozójának is kezdeményezője volt sok évvel ezelőtt. Azóta is rendszeresen tartanak találkozókat.

A Pávakör vezetése mellett aktív résztvevője a Csapókerti Közösségi Ház életének: tagja a baráti körnek, emellett 1998-tól 2008-ig vezette a Hajdú-bihari Zenei Egyesület népzenei tagozatát is.
A csoportja szakmai munkájának elismeréseként megkapta a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége – a KÓTA – országos népzenei minősítők Ezüst, Arany és Arany Páva minősítéseit. A kör fennállásának 40. évfordulójára kiadott Bor, búza, békesség című CD pedig méltó elismerése több évtizedes tevékenységének. A magyar népzenei hagyomány őrzésével, továbbadásának szép munkájával szolgálja városunk népzenei életét és öregbíti hírnevét.

A róla készült kisfilmet az alábbi linken tekinthetik meg!

(Forrás: Dehír.hu)

Kiemelt partnerek
Minősített Közművelődési Intézmény
Cím: 4024 Debrecen, Piac u. 22.
E-mail: dmk@debrecenimuvkozpont.hu
Telefon: 06 (52) 413-939
Pf. 419

Felnőttképzési ny.sz: 00633-2008
Akkreditációs lajstromszáma: AL-2460

Kiemelt ajánlatunk
Hírlevél | Eseménynaptár
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Aktuális programok
2018. November
Ke
Sze
Csü
Szo
Va
KEDVELD FACEBOOK OLDALUNKAT
Kiemelt partnerünk
Poptörténeti emlékpont